Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 9 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Znamy już najlepsze smaki Warmii, Mazur i Powiśla

21 produktów i 8 potraw nagrodzono podczas 8 finału konkursu Smaki Warmii,Mazur i Powiśla na stołach Europy.

Wyroby oceniano w trzech głównych kategoriach – pochodzenia zwierzęcego, roślinnego i potrawy – i kilkunastu podkategoriach.

Pierwsze miejsce za najlepszy wyrób z ryb zajęło Gospodarstwo Rybackie w Ełku za wędzonego karpia. – To bardzo zdrowa ryba – mówi Sabina Buraczewska z gospodarstwa:

00:00 / 00:00

Wśród regionalnych napojów alkoholowych zwyciężyła nalewka z dzikiej czereśni przygotowana przez Emilię Piaścik z Tolkmicka:

00:00 / 00:00

Oba wyroby nagrodzono także pucharami marszałka województwa. Puchary otrzymali także: Mariusz Kobus z miejscowości Wawrochy za mus żurawinowy z chrzanem, firma „Krys-Stan” za szlachetnego królika w asyście czerwonej kapusty z nutką cynamonu oraz chrzanowym puree i Koło Gospodyń Wiejskich w Mrocznie za karpia w skorupce z kapusty z racuchami dyniowo-cukiniowymi.

Nagrody przyznało jury pod przewodnictwem Igora Marka Hutnikiewicza, dyrektora departamentu polityki jakości Urzędu Marszałkowskiego w Olsztynie. (kwiat/as

Więcej w Slider, potrawa
W Olsztynie pomagamy Wojciechowi Włodarczykowi

Olsztynianie wspierają akcję pomocy Wojciechowi Włodarczykowi. Trener tenisa ziemnego miał poważny wypadek samochodowy i przechodzi kosztowną rehabilitację. W sobotę i niedzielę na Starym Mieście datki, które...

Zamknij