Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Zasmakowano już wszystkiego

Finał konkursów „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla”, fot. Remigiusz Alchimowicz

W Lidzbarku Warmińskim zakończył się finał konkursów „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla”.

Swoje umiejętności kulinarne prezentowało 34 wystawców, laureatów lokalnych edycji konkursu.

Mieszkańcy miasta i turyści chętnie podglądali konkursowe receptury, bo można je z powodzeniem wykorzystać również w kuchni domowej. Przykładem mogą być placki ziemniaczane smażone na kaczym smalcu i podawane do kaczki, czy wątróbka smażona na cebuli czosnkowej, a następnie duszona oraz podlewana bulionem wołowym i cydrem.

Prezentowane były także produkty kulinarne. Było dużo ryb, a wśród nich wędzony jesiotr z Ełku. O kolejne laury ubiegał się miód pitny dwójniak z Nidzicy, ubiegłoroczny laureat konkursu.

Konkurs, którego organizatorem jest samorząd wojewódzki, promuje naturalną, tradycyjną żywność z regionu, opartą na miejscowych surowcach. (alch/łw)

Finał konkursów „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla” – jesiotr z Ełku, fot. Remigiusz Alchimowicz

Finał konkursów „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla” – juror Grzegorz Russak, fot. Remigiusz Alchimowicz

Więcej w konkurs, kuchnia, Grzegorz Russak
Sfotografuj kanał i wygraj!

Jeszcze tylko przez najbliższy tydzień można zgłaszać prace do konkursu fotograficznego „Kanał Elbląski i nie tylko - obiekty dziedzictwa historycznego Krainy Kanału Elbląskiego". Chcemy poprzez konkurs...

Zamknij
RadioOlsztynTV