Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 12 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Zbyt małe porcje i przeterminowana żywność w barach i restauracjach. Zachowajmy czujność w wakacyjnych kurortach

Fot. PAP

Inspekcja Handlowa apeluje do konsumentów o korzystanie ze swoich praw. Trwa sezon urlopowy, czas wyjazdów i leniuchowania.

Podczas wakacji częściej korzystamy z oferty barów i restauracji, szczególnie w miejscowościach wypoczynkowych. Ostatni raport Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów nie pozostawia wątpliwości.

Jest na co zwracać uwagę, bo nieprawidłowości jest sporo. Najczęściej są to: zbyt małe porcje, wprowadzenie w błąd co do jakości potraw, brak wykazu alergenów, fałszowanie daty przydatności i ukrywanie ceny

– tłumaczy Paweł Rodziewicz, miejski rzecznik praw konsumenta w Elblągu.

00:00 / 00:00

Klient nie musi być bezradny, ma prawo do pełnej informacji o potrawie. Ma prawo złożyć reklamację, domagać się nowej porcji czy zwrotu pieniędzy. Może też złożyć zawiadomienie o nieprawidłowościach do Inspekcji Handlowej.

00:00 / 00:00

Za fałszowanie składu potraw i wprowadzenie konsumenta w błąd właścicielom lokali gastronomicznych grożą solidne kary.

Autor: M.Stankiewicz
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w jedzenie, Bar, restauracja, Bary, zdrowa żywność, restauracje, przekąski, niezdrowa żywność
10 nietypowych trendów kulinarnych, które należy poznać w 2019 roku

Homar banh-mi, toast Kaya, kudłate ciasto, kakigori... Tak wiele jest przepisów i dziwnych potraw, które podsycają naszą ciekawość. A publikowane zdjęcia tych dań natychmiast zyskują wielką...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV