Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 17 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Zielnik dla mózgu

Fot. Pixabay.com

Zioła i przyprawy to doskonały sposób na urozmaicenie smaku codziennych potraw. Aromatyczne przyprawy to również skarbnica składników wpływających zbawiennie na zdrowie i kondycję naszego mózgu.

„Jesteś dosłownie tym, co jesz. Przez całe życie twój organizm nieustannie tworzy i odnawia komórki, także komórki mózgowe” – podkreśla w książce „Wspieraj swój mózg – odmładzaj się” dr Daniel G. Amen. Ideałem jest stosowanie się do zasad diety śródziemnomorskiej, która zakłada znaczne spożycie świeżych warzyw i owoców i ryb, uznawana jest tym samym za najzdrowszą dietę na świecie.

Obok palety różnorodnych produktów, tworzących tęczę smaków i skarbnicę składników odżywczych, warto zadbać o bogactwo ziół i przypraw. I nie chodzi tu wyłącznie o wzbogacenie smaku – zioła i przyprawy to tajna broń w walce o zdrowie i dobrą kondycję mózgu.

„Zmniejszenie liczby kalorii przy zachowaniu smaku i dużej przyjemności jedzenia jest znacznie łatwiejsze, kiedy twórczo używa się przypraw. Przyprawy nie tylko poprawiają aromat jedzenia bez potrzeby dodawania soli – wiele z nich wspaniale przeciwdziała starzeniu i poprawia zdrowie” – przekonuje klinicysta.

Jedną z pierwszych przypraw, po którą warto sięgnąć jest kurkuma. Dziś nie trzeba jej przedstawiać, stała się, bowiem sproszkowanym złotem wśród miłośników zdrowego żywienia. Zawarta w kurkumie kurkumina jest uznawana za środek przeciwzapalny o właściwościach przeciwutleniających. Wskazuje się, że to właśnie za jej sprawą seniorzy w Indiach – gdzie kurkuma jest jedną z podstawowych przypraw – mają niższy wskaźnik występowania choroby Alzheimera. Jak opisuje w swojej książce dr Daniel G. Amen: „kurkuma zawiera substancję chemiczną, która- jak potwierdzono w badaniach – likwiduje w mózgu blaszki starcze uważane za przyczynę choroby Alzheimera”.

Warto pamiętać, aby kurkumę łączyć z pieprzem – to połączenie zwiększa jej biodostępność. Idealny stosunek wynosi około jednej czwartej łyżeczki pieprzu na jedną łyżeczkę kurkumy.

Kolejną przyprawą, którą wymienia badacz, jest szafran. Ta przyprawa może mieć znaczenie w leczeniu depresji. „Trzy badania wykazały, że ekstrakt z szafranu podawany osobom z dużą depresją jest równie skuteczny jak leki przeciwdepresyjne” – opisuje lekarz.

Jeśli zależy nam na poprawie pamięci warto sięgnąć po szałwię i cynamon, który pomaga w koncentracji. Dodatkowo cynamon pomaga łagodzić napady głodu.

Do stosowania bazylii chyba nikogo nie trzeba nakłaniać, to jedno z najpopularniejszych ziół wykorzystywanych w kuchni. I słusznie, bazylia pomaga łagodzić stres, poprawia nastrój i dodaje sił wykazując działanie podobne do melisy. Jak podkreśla dr Amen bazylia jest również silnym przeciwutleniaczem, poprawia dopływ krwi do serca i mózgu.

„Suszone oregano jest dla mózgu leczniczym przeciwutleniaczem: trzydzieści razy silniejszym niż surowe borówki amerykańskie, czterdzieści sześć razy silniejszym niż jabłka i pięćdziesiąt sześć razy silniejszym niż truskawki, co czyni z niego jeden z najsilniejszych środków ochrony komórek mózgowych” – podkreśla ekspert.

Zachęca, aby w naszej spiżarni nie zabrakło czosnku, który pobudza dopływ krwi do mózgu.

Autor: PAP Life
Redakcja: A. Podbielska

ZOBACZ TAKŻE

Przeczytaj poprzedni wpis:
Elżbieta Jankowska: co drugi osadzony po odbyciu kary wraca do więzienia

Co drugi więzień po odbyciu kary wraca za kraty – przyznawała w Porannych pytaniach dyrektor Służby Więziennej na Warmii i Mazurach pułkownik Elżbieta Jankowska. W resocjalizacji...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV