Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

„Żywność a jakość życia”

„Żywność a jakość życia” to hasło międzynarodowej konferencji, która odbędzie się już 22 i 23 maja w Olsztynie.

W spotkaniu uczestniczyć będą naukowcy, przedstawiciele sektora rolno-spożywczego i władz lokalnych. Dyskusja będzie doskonałą okazją do opracowania innowacyjnych metod produkcji żywności o właściwościach prozdrowotnych.

Podczas konferencji omówione zostaną głównie czynniki wpływające na profilaktykę chorób dietozależnych, tj. otyłości, cukrzycy typu 2 i alergii, Poruszone zostaną również zagadnienia bezpieczeństwa produkcji żywności, utrzymania dobrego stanu zdrowia poprzez zrównoważoną dietę i ograniczania dietozależnych czynników ryzyka zagrażających zdrowiu.

Organizatorem konferencji,,Żywność a jakość życia” jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. (Aleksandra Stańco/as)

Więcej w żywność, jakość
Naukowcy mają pomysły jak walczyć z fałszowaniem żywności

Szacuje się, że rynek podrabianej żywności w Polsce wart jest co najmniej 50 miliardów złotych rocznie. Najczęstsze fałszerstwa to: mieszanie taniego mięsa mielonego z drogim, odtłuszczone...

Zamknij
RadioOlsztynTV