Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Żywność powinna być dobrze opisana. Piekarze i cukiernicy uczą się znakowania wyrobów

Fot. Łukasz Węglewski

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zorganizowały szkolenie dla piekarzy i cukierników z Warmii i Mazur na temat oznakowania produktów.

Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa udziela dotacji między innymi na promocję regionalnej żywności, ale jak podkreśla Dariusz Wasiela, wicedyrektor oddziału KOWR w Olsztynie, żywność musi być wartościowa:

Chcemy pokazać zdrową żywność, ale żeby ją pokazywać, musimy ją przede wszystkim mieć.

Tymczasem, jak wynika z raportów Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, z jakością pieczywa nie ma problemów, ale z oznakowaniem już są.

Konsumenci poszukują konkretnych rodzajów pieczywa, typu chleb orkiszowy czy razowy. Ważne, żeby ta informacja była precyzyjna a za nazwą był odpowiedni skład produktu

– przyznaje wojewódzki inspektor, Ryszard Piórkowski.

Wcześniej podobne szkolenia zorganizowano już dla producentów mięsa.

 

Autor: A. Piedziewicz
Redakcja: A. Dybcio

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w chleb, pieczywo, Dariusz Wasiela, KOWR, Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Ryszard Piórkowski, piekarze
Jemy coraz mniej chleba. Sprawdź, ile pieczywa spożywa statystyczny Polak

W ciągu ostatnich 10 lat spadło spożycie pieczywa w Polsce. Mieszkańcy Warmii i Mazur jedzą prawie trzy kilogramy chleba i bułek mniej niż jeszcze kilka lat...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV