Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 15 °C pogoda dziś
JUTRO: 24 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Żywność z 30-letnią datą ważności? Selfie za pomocą sieci neuronów? Dzisiaj naukowcy PAN zamienili olsztyńską starówkę w laboratorium [ZDJĘCIA]

Na Starym Mieście w Olsztynie trwa piknik naukowy.

Badanie żywności z przyszłości, eksperymenty w kuchni, w której nic się nie marnuje, selfie za pomocą sieci neuronów oraz eksperymenty kosmiczne – takie atrakcje czekały na odwiedzających piknik naukowy w Olsztynie.

Zakończyła się piąta edycja pikniku organizowanego przez Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie wspólnie z Miejskim Ośrodkiem Kultury.

Naukowcy PAN zamienili olsztyńską starówkę w wielkie laboratorium.

Eksperymenty, warsztaty i doświadczenia są znakomitą okazją, aby poznać pracę naukowców od kuchni, spróbować swoich sił w naukowych wyzwaniach i przyjrzeć się wynalazkom, które zmieniają nasze codzienne życie

– mówiła Iwona Kieda z biura promocji Instytutu.

Organizatorzy zaprosili zaprzyjaźnionych naukowców z innych instytutów Polskiej Akademii Nauk, którzy odsłonili tajemnice swoich badań. Podczas tej wyjątkowej imprezy można było wykonać samodzielnie preparaty mikroskopowe i makroskopowe pasożytów, przeprowadzić doświadczenia w plenerowym laboratorium chemicznym i sprawdzić elektryczną aktywność swojego mózgu. Naukowcy wyjaśnili również, jak wyglądają pozaziemskie minerały, jak powstają kratery uderzeniowe i czy grożą nam katastrofy kosmiczne. Biolodzy pokażali z bliska mazurski zooplankton, a archeolodzy zdradzili sekrety starożytnych cywilizacji. Każdy mógł też spróbować swoich sił w ceramiczno-tkackiej „kostce Rubika”.

Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN przygotowali warsztaty i doświadczenia na temat trendów na rynku żywności. W ramach projektu EIT Food #Annual Food Agenda można było sprawdzić, jak wytwarzana jest żywność z datą przydatności sięgającą 30 lat i czy produkty przeznaczone dla kosmonautów i himalaistów mogą znaleźć się również w codziennym menu zwykłych ludzi.

Z pomocą mikrobiologów ochotnicy rozłożyli na części żywność probiotyczną. Na specjalnym sprzęcie z laboratorium metabolomiki można było przetestować naturalne barwniki występujące na przykład w fioletowych marchewkach, a stosowane w sokach i jogurtach. Na „deser” można było poznać różnorodne zamienniki cukru oraz skomponować diety, które biją rekordy popularności w internecie.

Piknik Polskiej Akademii Nauk „Nauka też Sztuka” rozpoczął się w południe na scenie staromiejskiej w Olsztynie i trwał do godziny 16.

 

PANek

Autor: PAP
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy za PAP

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w nauka, PAN, naukowcy, doświadczenia
Nietypowy eksperyment w szkole. Uczniowie wysłali rzodkiew i drożdże w stratosferę

"Chcemy pokazać, że nauka to przede wszystkim praktyka" - przekonywali autorzy eksperymentu, który odbył się w szkole podstawowej numer 34 w Olsztynie. Uczniowie wysłali w stratosferę...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV